آلودگی هوا یکی از مشکلاتی است که تاثیر فراوانی بر سلامت جسم و روح افراد می گذارد. این موضوع نه تنها باعث مرگ و میر در افراد حساس می شود بلکه سبب ایجاد پرخاشگری، تنش و افسردگی در افراد دیگر می شود. وجود این علائم در یک جامعه می تواند تاثیر مخربی به جای گذاشته و سبب کاهش کیفیت زندگی افراد شود
بر طبق تحقیقات محیطی انجام شده در خصوص آلودگی هوا نتیجه حاصل شده است که افزایش آلودگی هوا رابطه ای مستقیم با افزایش مرگ و میر انسان ها دارد. بنابراین می توان گفت به همان میزان که آلودگی هوا بر جسم افراد تاثیر می گذارد می تواند بر سلامت روح و روان نیز تاثیر داشته باشد. معمولا تاثیر آلودگی هوا بر سلامت روان خود را به صورت بیماری هایی مانند استرس، پرخاشگری و افسردگی خود را نشان می دهد. در حالت کلی آلودگی هوا می توان ه سه شکل روی سلامت روح و روان تاثیر خود را بگذارد که عبارتند از:
1. ایجاد تغییراتی بر نحوه سازگاری ما با محیط پیرامون
2. تاثیر بر رفتار های ما و عملکرد روح و روان
3. تاثیر بر رشد و به بلوغ رسیدن مغز در دراز مدت
یکی دیگر از تاثیرات آلودگی هوا بر روان افراد این است که فرد زودرنج می شود که نتیجه آن نوعی خودبیمار انگاری است که فرد دائما ترس از بیماری دارد و به نوعی وسواس تلقی می شود.
به طور کلی آلوگی هوا با تاثیر بر روان سبب افزایش اضطراب، افسردگی، پرخاشگری و ناتوانی در کنترل خشم، عدم تمرکز، کاهش دید و گاهی تورم مغز می شود.
وجود سرب در هوا می تواند بر جسم و روح فرد تاثیر بگذارد و این تاثیر شامل موارد زیر است:
ممکن است افزایش سرب در هوا به علت استفاده از سوخت های نا مرغوب باشد که این سرب باعث می شود کودکان دچار اوتیسم و بیش فعالی شده و یا میزان یادگیری و تمرکز آن ها کاهش یابد.
یکی از مضرات آلودگی هوا فراموش کاری و آلزایمر است که در ادامه آن ممکن است افراد به پارکینسون مبتلا شوند. سیستم عصبی در مقابل آلودگی هوا و واکنش هایی که می دهد تضعیف می شود و با اختلالات روحی مانند افسردگی و استرس و … همراه است. زمانی که میزان ذرات معلق موجود در هوا بیش از حد می شود می تواند باعث مشکل در ارتباط افزاد با یکدیگر شده و همچنین افسردگی و بی قراری را در افراد بیشتر کند. این مشکلات کیفیت زندگی افراد دیگر را کاهش می دهد.
بیشترین تاثیری که آلودگی هوا بر روان افراد می گذارد استرس است که این استرس مضرات زیادی دارد و ریشه ی بروز بیشتر بیماری های روحی می باشد. استرس با افزایش آلودگی هوا بیشتر می شود و دی اکسید کربن زیادی در هوا آن را شدید تر می کند و باعث ایجاد بیماری های روانی بیشتر می شود
آلودگی هوا می تواند در کودکان باعث کم شدن رشد مغز و پایین آمدن ضریب هوشی آن ها شود که این مشکل بسیار جدی بوده و می تواند برای یک جامعه بسیار خطرناک باشد. به همین دلیل لازم است سران یک جامعه درباره این موضوع چاره اندیشی کرده و از مضرات بیشتر آن جلوگیری نمایند. همچنین همانطور که گفتیم این آلودگی میتواند باعث ضعف عصبی، پرخاشگری، بیش فعالی همراه با عدم تمرکز و اوتیسم نیز شود.
نتیجه گیری
امروزه هوای جهان به دلیل تمام فعالیت های صنعتی و اجتماعی آلوده شده است و این آلودگی همانطور که گفتیم علاوه بر جسم بر روح و روان تاثیر دارد. بنابراین بهتر است در این روز ها به سلامت روان بیشتر توجه شود و در صورت داشتن پیشینه ی بیماری های روحی مرتبا به متخصص اعصاب و روان مراجعه شود تا از پیشرفت بیماری های روحی جلوگیری شود تا یک جامعه سالم داشته باشیم.